De oorsprong

Van kinds af was ik gek op honden. Ik was heel vaak te vinden op de boerderij van mijn grootouders met mijn hondje Teddy. Thuis had ik alleen katten, een hond kreeg ik helaas niet van mijn ouders.

Er kwam verandering toen mijn jongste zoon in 2013 voor zijn 16e verjaardag een hondje vroeg. Dit was een uitgelezen kans om eindelijk een kinderdroom in vervulling te brengen. Onze zoon deed uitgebreid research en koos voor een mopshond omdat die het beste bij ons gezin past. Haar naam werd Luna.

Opleiding spiegeltrainer

Tijdens een workshop “Natuur als proeverij” kwam ik vervolgens in aanraking met Hondenspiegel. Wat gaf dat een energie en inzicht. Ik volgde bij hen de opleiding tot spiegeltrainer. Hier heb ik geleerd om anderen samen met mijn hond(en) te begeleiden in hun persoonlijke groei en ontwikkeling.

Onze buitenlandse honden, Hera en Asprouli

Natuurlijk hoorde hier ook een uitbreiding van onze eigen roedel bij. Mijn grootouders hadden hun hele leven Duitse Herders. Graag wilde ik ook een DH maar durfde het (nog) niet aan om zo’n “grote” hond te nemen.

Bij de Stichting Opvang Zwerfdieren Andalusie zag ik Hera, een mooie middelmaat met de uiterlijke kenmerken van een DH. Mijn hart was gelijk verkocht. Eind december mocht ik haar ophalen op Schiphol. Hoewel het in het begin allemaal heel spannend was, paste Hera zich heel snel aan aan ons gezin en Luna. Het was zo’n positieve ervaring zodat er in juli 2016 er nog een 2e hond uit het buitenland (Lesbos) kwam, Asprouli (witje).

Een nieuw pad

Het zijn de honden die me weer op een nieuw pad brachten. Al snel ervoeren we bepaalde problemen met Asprouli. Beide buitenlandse honden hebben een geschiedenis en waarschijnlijk al heel wat negatieve (leer)ervaringen uit het verleden. Ook waren ze fysiek mishandeld. Dit uit zich nog steeds in hun gedrag, emoties en interacties met andere mensen en honden.

Al snel ging ik op zoek naar hulp maar kreeg daarin helaas vaak de verkeerde adviezen. Ik ben mezelf meer gaan verdiepen in hondentaal en heb geleerd om zelf keuzes te maken in hoe ik wil omgaan met mijn hond(en). De basis is en blijft voor mij handelen vanuit liefde voor je hond.

Ook hier heb ik geleerd om meer te vertrouwen op mijn eigen intuitie/gevoel, me innerlijk vrij te voelen om mijn eigen keuzes te maken en autonoom te handelen in het belang van mijn honden. Daarnaast durf ik meer te gaan staan voor mezelf en de honden en assertiever te zijn richting de ander.

Opleiding gedragstherapeut voor honden

Om dit verder (professioneel) te gaan toepassen, ben ik in 2018 gestart met de opleiding tot gedragstherapeut voor honden bij Annorlunda. Een opleiding die gebaseerd is op moderne wetenschappelijke inzichten en methodes die vrij zijn van pijn, angst of intimidatie.

In mijn praktijk CoachTo bundel ik graag al mijn kennis en ervaring op gebied van coaching en op gebied van honden om mens en hond te begeleiden.

Klik hier voor het aanbod dat ik nu al aanbied op gebied van coaching mens en hond: